B111 - az igazi blog

A valódi magyar politika. Nonfake news

A valódi magyar politika. Nonfake news

Merkel üzent Orbán és Trump ellenfeleinek: több Európa kell

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. október 01. - Szelestey

• A német kancellár egyértelművé tette, hogy nem hagyja veszni az európai demokráciát 

• Macron minden lehetséges alkalommal üt egyet Orbánon

• Ha az EU hívei nem képesek meggyőzni a tömegeket, akkor a migráció miatt a populistáknak áll a zászló az EP-választáson

Bayrischer Rundfunk

 bayrischer_rundfunk.png

A tartományi közszolgálati média szerint Merkel és a CSU vezetője ugyan elvileg kampánybeszédet mondott a hét végén a közelgő bajor választások előtt, ám mindketten igen határozottan állást foglaltak nem csupán Európa, hanem amellett is, hogy többet kell tenni az értékközösség megmaradásáért. A kancellár arra szólított fel igen szenvedélyesen, hogy végre azt kell hangsúlyozni, ami összeköt, illetve azt ami a mindent jelenti a mai Európa számára: a békét és a jólétet, nem pedig a háborút és a szegénységet. Egyértelművé tette, hogy nem kívánja tétlenül nézni, amint a szabad, sokszínű földrész szépen eltűnik a lefolyóban. Szokatlanul élesen bírálta az USÁ-t, hogy az ne tegye tönkre, ami összekapcsolja az öreg kontinenssel. Mint kiemelte, az európai modell az értékekre és a háborús tapasztalatokra épül, ezért a válasz az a Trumpoknak és Orbánoknak, hogy több Európa szükséges, nem pedig a nemzetállamiság.

Söder, aki korábban még igen élesen bírálta a miniszterelnököt, szintén hitet tett Európa mellett. Ám szerinte néha le kell lassítani az európai vonatot, hogy azok is felszállhassanak rá, akik szkeptikusan viszonyulnak az EU-hoz, illetve félénkek. A kommentár megjegyzi, hogy a sebességet valóban hozzá kell igazítani az emberekhez, ezt látni kell a múlt hibái alapján. A mostani válság ugyanis azzal függ össze, hogy főleg a menekültpolitikában a lakosság megkérdezése nélkül születtek döntések. Ezért annyira fontos hivatkozni a közös, európai gyökerekre. Az unió túl fontos ahhoz, hogy a nacionalista ordibálók vegyék át a terepet. A lényeget alighanem igen jól ragadta meg Waigel, a Kohl-kormány egykori pénzügyminisztere, aki minden országban sürgette a harcot a nacionalisták, a naivak, a tudatlanok ellen.

Project Syndicate

 project_syndicate.png

A neves francia politológus, Dominique Moisi nem látja okát, hogy a világ haladó erői feltegyék a kezüket a populisták európai és amerikai előretörése láttán, ám arra is felhívja a figyelmet, hogy a liberális értékek győzelméhez új stratégiát kell alkalmazni. Mert az ésszerűség hívei igenis legyűrhetik azokat, akik az érzelmekre játszanak, ám ehhez öt kérdéskörre kell összpontosítaniuk. Először is a demokrácia és a jogállam mellett érvelő vezetőknek meg kell birkózniuk a 2008 óta tapasztalható félelmekkel, dühvel, és kétségbeeséssel. Nagyon oda kell figyelniük arra, hogy ne fokozódjanak az egyenlőtlenségek, különösen ha azokat korrupció kíséri. Ezért – és ez a 2. tényező – igen lényeges az igazságosság, mert anélkül az emberek mindig a hatalmon lévőket okolják a bajaikért. A 3. az egység. Életképes alternatívát kell ajánlani a populista megosztással szemben. Ebbe beletartozik a globális vezetés. Negyedszer, a demokráciáknak sokkal világosabban kell beszélniük.

Végül pedig bátorság kell ide. Pl. Macront meg kell dicsérni, amiért nyíltan szembeszáll a Salvini, illetve Orbán által szorgalmazott gyűlölet-politikával. De még többet érne, ha az elnök tettekkel is bizonyítana. Lásd a migrációt, amely döntőnek ígérkezik az európai választásokon. A populizmust még vissza lehet verni, de a mostani légkörben a demokratikus erőknek új narratívát kell találniuk, ha nyerni akarnak.

Handelsblatt

 handelsblatt.png

Egy évvel a Sorbonne-on elhangzott programadó beszéde után a francia elnök fokozza a nyomást Európára és kedvenc ellenfelére, Orbán Viktorra. Macron jelenleg keresztbe-kasul utazza a földrészt, hogy szövetségeseket találjon a tervezett reformokhoz, miközben egymásnak feszülnek a konzervatívok és a populisták. A politikus szuverén, egységes és demokratikus EU-t akar, ám Olaszországban populista kormány került hatalomra, Ausztriában pedig az FPÖ a koalíció tagja. A kontinens a bevándorlásról, valamint a Brexitről vitázik, vagyis kitolódik az unió mélyreható átalakítása. Az államfő azonban már a jövő május európai választásokra összpontosít és egyetlen alkalmat sem hagy ki, hogy kiossza magyar ellenfelét. Épp ilyen okból Párizsban már csak ezért is sikerként könyvelték el, hogy az EP jogállami eljárást kezdeményezett az Orbán-kormány ellen. Bennfentesek szerint Macron meg akarja osztani a klasszikus európai jobboldalt, ami aligha tetszik Merkelnek, mert a Fidesz az EPP tagja.

Le Figaro

 le_figaro.png

A konzervatív lap úgy látja, hogy ezer veszéllyel van tele a közelgő európai választás: 100 évvel az 1. világháború után az EU alapvető válsággal került szembe. Megsemmisül az 1945 utáni nemzetközi rend, így megkérdőjeleződik az egész integráció. Egyfelől a populisták fokozzák a nacionalista érzelmeket, illetve az unióval szemben táplált megvetést. Másfelől Nyugaton is mind nagyobb befolyáshoz jut az Orbán-féle illiberális modell, így a tekintélyelvű rendszerek alternatívát kínálnak a jogállammal szemben. Ezért példátlan az EP-választás, hiszen ha a populista erők kerekednek felül, az elvezethet a szervezet széteséséhez. Egyfajta népszavazás lesz majd a bevándorlásról. Egyben referendum Macron számára is, mert ő politikusként Európa megújításához kötötte a sorsát.

A döntőnek ígérkező választás a haladó és a nacionalista tábor egyszerre mesterséges és öngyilkos szembeállásán alapul. A haladók arra kényszerítik a polgárt, hogy az válasszon Európa és a nemzetek között, ám az emberek a nacionalizmuson az ország, az identitás és a határok védelmét értik. Az eredmény az lesz, hogy megerősödik a populista hullám, ami még inkább aláhúzza majd, mennyire magányos Macron Franciaországban, illetve Európában. Ma már teljesen más a helyzet, mint egy évvel ezelőtt. Az elnök elvesztette tekintélyét, Merkel zombikancellár. A migráció kezelése körüli zűrzavar a populista magyar és olasz vezetés kezére játszik. A szankciók bizonyosan későn születtek meg a magyar és a lengyel jogállamiság sorozatos megsértése miatt.

Európa továbbra is megosztott és tétova mind az amerikai és a kínai kihívás, mind pedig a migránsgondok kezelése ügyében. Illetve utóbbi abszolút elsőbbséget élvez, mivel a szervezet bénultságának és kudarcának jelképévé vált a népesség többségének szemében. Nem kell erkölcsileg elítélni a populistákat, a populizmus okai ellen kell küzdeni - politikai eszközökkel. Nem kell megosztani az EU híveit a nemzet elutasításával, hanem össze kell fogni őket, mégpedig oly módon, hogy védelmet nyújtanak nekik a kor, a szuverenitás és a biztonság kockázatai ellen. Ellenkező esetben nem Macron zárja be a populista zárójelet Európa újjáalakításával, hanem a populisták teszik sírba a macronizmust az unióval együtt.

Internationale Politik und Gesellschaft

Andor László azért tartja nagy bajnak, hogy Magyarország 2010 óta lényegesen visszalépett a demokrácia területén, mert a példát más államok is követik, így elsősorban a lengyelek. Ezért fontosnak tekinti, hogy az EU folytasson párbeszédet az érintett kormányokkal, tisztázza velük, hogy melyek az alapvető normák, illetve értékek. Egyúttal segítenie kell abban, hogy érvényesüljön az európai jog, ideértve hogy ne pazarolják el a szervezet által nyújtott támogatást. Ennél a pontnál a Bizottság volt biztosa kiemelte, hogy a pénzeket sokszor politikai feltételekhez kötik, így nem a közösségek határoznak a fejlesztésről, hanem a hatalomhoz közelálló vállalkozók. Felhasználják az alapokat, függetlenül attól, hogy mire van szüksége az adott körzetnek.  Kiemelte, hogy az uniónak az eddiginél erőteljesebben kell küzdenie Magyarországon a korrupció ellen.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b111.blog.hu/api/trackback/id/tr8314273941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blah 2018.10.01. 10:32:07

@maxval balcán bircaman: te meg egy senkiházi propagandista a maffia oldalán.

midnightcoder2 2018.10.01. 10:37:27

Az emberiség hajlamos idõnként felkapni egy-egy ideológiát és túltolni azt. Ilyen volt az inkvizíció, a nácizmus és a kommunizmus. Most a balliberalizmus van túltolva.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2018.10.01. 10:43:32

b111?
osztódással szaporodtok? új blog a láthatáron?

arckönyv 2018.10.01. 10:47:59

@midnightcoder2: ezt azért mondod mert Merkel baloldali? vagy már mindegy mit hazudsz?

Rettegek mert ballib vagyok 2018.10.01. 10:54:37

Soros újságai mit sem változtak.

Ahogyan Macron és Merkel se.

Bukott politikusok.

Cinkes 2018.10.01. 10:59:56

@Rettegek mert ballib vagyok: Orbán is bukott politikus, pont úgy mint Merkel meg Macron. Soros meg nem nyugszik, elmúlt 80 és több újságban is publikál, több országban. A vén hülye megírja ha valamelyik politikus királyságot épít és ellopja a pénzed, ami neked rettentő rossz.

nnnnnnnn 2018.10.01. 11:16:12

merkelnek már biztos a helye az európai történelem szemétdombján. csak azért nem lesz negatív példaként a törikönyvekben pár évtized múlva, mert addigra már europa se lesz, köszönhetően neki és a liberálisoknak.

Sir Galahad 2018.10.01. 11:18:20

Néha kampánynak, néha vergődésnek látszik.

blah 2018.10.01. 11:18:42

@nnnnnnnn: rettegjél, remélem már ásod a bunkert ahol elbújhatsz.

Hallgass a szívedre Sorost rúgd fenékbe 2018.10.01. 12:20:19

Merkel mondott már mindent, meg az ellenkezőjét is. Tapasztalt békeharcos

David Bowman 2018.10.01. 12:26:05

Több EURÓPAI kell. És kevesebb ázsiai és afrikai. Minden ország olyan, amilyenné a lakói teszik. Ha afrikaiak lakják, afrikaivá teszik.
A nyanya ezt már elbaszta, ne üzengessen, hanem húzzon a picsába.

midnightcoder2 2018.10.01. 12:57:06

@arckönyv: Az egész hagyományos nyugat-európai politikai elit balliberális a zöldektõl a konzervatívokig.
És itt a hangsúly sokkal inkább a balon van mint a valódi liberalizmuson van.

alfacharlybravo 2018.10.01. 13:03:44

@midnightcoder2: Mitől bal, egy uzsoráspárti bérenc? Ez baloldaliság rohadd-nagy nagy púder az átverés, hogy ő munkavállalók oldalán áll.

$pi$ 2018.10.01. 13:12:28

"Orbán által szorgalmazott gyűlölet-politikával"

Jajj, ti szegények, titeket már megint gyűlölnek. Leugattátok az Orbánt, mindenféle nácinak, gengszternek, bűnözőnek elmondtátok, könyvégetéssel, diktátúrával, korrupcióval vádoltátok és ennek ellenére még titeket gyűlölnek egyesek.

Eszem a sziveteket, hát vádaskodjatok hangosabban, mocskolódjatok, nacizzatok, akkor majd nem lesz gyűlölet.

Hallgass a szívedre Sorost rúgd fenékbe 2018.10.01. 13:14:48

A cikkeket elolvasva: a szokásos háttérzaj, amiből kiharsan egy-egy orbánozás

Nekem főleg az jön le, hogy Orbán megint egy lépéssel előrébb van az EP választási kampányban. Közben a libsi derékhad össze-vissza picsog és szokás szerint arra vár, hogy valaki mondja már meg végre mit kell gondolnia

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.10.01. 13:16:14

@$pi$: Pont a legigazabb mondatba kötsz bele???:))

Ez pont olyan,mint amikor az idióta bayernek a leg normálisabb gondolataiba kötnek bele!:))

$pi$ 2018.10.01. 13:23:01

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Gyűlöletkeltéssel vádaskoni nagyon gáz. Szerintem a liberális politikusok igen sokat gyűlölködnek, szerintem hozzájuk képest az Orbán messze kevesebb gyűlölettel beszél.

Persze ez a szokásos liberális nómenklatúra: amit a másikak mondanak az gyűlölet, amit mi mondunk az csak a színtiszta igazság. :)

Hallgass a szívedre Sorost rúgd fenékbe 2018.10.01. 13:24:36

Ebben a mezőnyben is mélypont Andor László, az EU szocik által támogatott egykori foglalkoztatási biztosa

Persze nem a saját bizonyítványáról ad számot, hogy miért szökött fel az ő idejében a munkanélküliség 25% fölé Dél-Európában, hanem hát ugye orbán meg a zorbán. Aki Magyarországon elérte azt amit neki kellett volna EU szinten a foglalkoztatásban. Vonják meg az EU forrásokat, hadd nőjön itt is a munkanélküliség - köszönjük Emese

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.10.01. 13:41:24

@$pi$: LOL! És ezt le bírtad írni röhögés nélkül...?

Hallgass a szívedre Sorost rúgd fenékbe 2018.10.01. 13:42:03

@midnightcoder2:
A komenizmus a nácizmus a libslzmus meg a többi ideológia előbb-utóbb hatalmi kérdéssé szűkül

Az előbbi kettőben ez nyíltan jelent meg, miközben a libsizmus körömszakadtáig tagadja hogy egy bizonyos szűk hatalmi elit, azon belül is egy személy magánjátszmájáról van szó. Egy kommernek eszébe se jutott volna tagadni Sztálin szerepét, a libsi meg el akarja hitetni hogy nincs is Soros, egyébként is csak blablabla.

A libsizmus hazugabb a másik kettőnél, pont a saját lényegét igyekszik elrejteni: egy globalizációban utazó szűk hatalmi elit akarja általa kiterjeszteni a befolyását és egyetlen kézből irányítani az egész világot

Tom66 2018.10.01. 14:19:07

Ez egy komoly sajtószemle? Nap mint nap, ugyanazoktól ugyanazokat lehet olvasni, folyamatos a szűkölés és a fenyegetőzés. Képmutató Macronok és Andor Lászlók adnak erkölcsi kioktatást, miközben Európa már nem is hasonlít egykori önmagára. Képtelen felfogni, hogy az európai emberek lassan kezdenek megvilágosulni és egyre többször fogják kinyilvánítani a nemtetszésüket. Szerencsére, hogy a legtöbb európai nemzetben megtalálható a nacionalizmus csírája és egyre inkább szimpatizálnak a nemzetállamisággal is.
süti beállítások módosítása